TIK-TAK

dimarts, 7 de juny del 2011

Perquè les fronteres?

Les fronteres, el comú denominador dels quatre curts. La finalitat, l’objectiu final d’una frontera és separar una cosa d’una altra. Separar... aquesta és una paraula que sol anar precedida de la següent: diferència. Un frontera separa i diferencia tot allò que es troba a una banda de tot allò que es troba a l’altre.

En els curts Watagata i On the line la frontera apareix físicament, en forma de línia divisòria i imaginària que separa dos països (i milions de persones). En el cas de Watagata, tot i estar separats per una frontera, els habitants de Pakistan i l’Índia són conscients que tenen un origen comú i no són tan diferents, això fa que la seva relació sigui competitiva però amb apreci. Perquè tenir fronteres quan es volen ajudar? En el curt On the line, experimentem la cruesa d’un fet que justament a nosaltres com a país ens toca molt d’aprop: la immigració il·legal. Un frontera provoca una identitat nacional a una banda i a l’altre, i en el cas d’aquest últim curt, un egoisme i despotisme per part del país i ciutadans nord-americans envers els mexicans.

El curt 52%, presenta la frontera sota la forma d’un exigent i despietat jurat que separa el somni d’una nena, estudiar a una gran escola de ballarines, de la crua realitat del fracàs i la derrota. El més impactant és el fet de comprovar que la nena no entra a l’escola ni per culpa de la flexibilitat ni per la seva tècnica ni tan sols per la seva passió o ganes; la nena no entra per no tenir una proporció del cos perfecte 52% cames i 48% tronc. Ella li falten dues dècimes, per això no entra. El físic és un aspecte incontrolable i imparcial que no podem controlar. Tal com deia el filòsof John Rawls, l’aspecte física forma part de la loteria natural, i per tant, nosaltres no el podem triar i en molt poc marge el podem canviar.

Pel que fa a l’últim curt, Slaves, penso que és el més impactant. Reflecteix l’absència de fronteres i límits allà on justament fan més falta. També presenta cruament aquesta absència de fronteres en l’egoisme salvatge de l’home, que és capaç de esclavitzar-ne d’altres per el benefici propi.

Així, es demostra la ineptitud de l’ésser humà per aplicar ell mateix les fronteres ja que les fiquem on no calen i no en posen on són més necessàries. Per tant, perquè les fronteres?





Àngel D.

1 comentari:

  1. Molt bé, Àngel. Fas unes reflexions molt madures. Llàstima d'alguna faltota d'ortografia ('altra' frontera; 'per què' preposició + pornom interrrogatiu).

    ResponElimina